TEBBET  SURESİ

  SEVGİLİ KARDEŞLERİM .! Bu yazımda Tebbet süresinin sebebi nuzulinden yazacağım. Tebbet süresi Kur'anı 111 ci süresi,5 ayet olup mekke döneminde inmştir. Tebbet, kurusun, kahrolsun demektir.
  MEALİ
 Bismillahirahmenirrahım.
  1-Ebu Lehebin elleri kurusun. Zaten kurumuş
  2-Ona ne malı fayda verdi, nede kazandığı.
  3-O, alevli bir ateşe girecektir
  4.5-Boynunda  bükülmüş hurma liflerinden bir ip olduğu halde sırtında odun taşıyarak karısıda (o ateşe girecektir.)

  AZILI KAFİR EBU LEHEB'İN HELAKI

  Ebu Leheb Hz. Peygamberimizin amcası olmasına rağmen ona düşmanlık edenlerin başında geliyordu. Karıısı Ümmü Cemil de bu düşmanlığında kocasına katılır.Hatta zaman zama dikenli çalılar taşıyıp Hz. Peygamberin geleceği yollara dökerdi. Surede bunların hem bu düşmanlıkları , hem de bu yüzden uğrayacakları azapta dile getirilmektedir.

  Resülüllah Efendimizin İslam dinine davetine, yalnız Ebu Leheb muhalefette bulundu. "Ya Muhammet  sen bizi bunun için mi buraya topladın, diyerek hemen yerden, eline iki taş alarak "tebben leke" yani helak olsun, ben seni helak ederim diye hücum etmek ve ellerini yukarı kaldırıp taşları atmak istedi. Fakat elleri yukarıda iken Cebrail Aleyhisselam arkadan iki elini tuttu. Ebu Leheb bağırdı çağırdı ise de taşları yere atmaktan başka çare bulamadı. O zaman dedi ki: Eğer Muhammedin dediği çıkarsa, ben malımla canımla ona mukabele ederim. ' Yani beni, malım ve evlatlarım kurtarır, diye bir eliyle malına, diğer eliyle de evlatlarına işaret etmişti ki iki elide helak oldu. Bunun üzerine " Ebu Lehebin iki elide kurudu, helak oldu... "mealindeki Tebbet süresi nazil oldu.

  Ebu Leheb, islam dininin aleme yayılmasına ve Resülüllah Efendimiz s.a.v .min davasının akim kalmasına, herkezden ziyade çalışanlardan birisidir. Resülüllah Efendimizin sesini, davetini duyup hakikatı anlamak üzere Mekke ye gelenler kavmin reisi ve Resülüllahın amcası olmak münasebetiyle evvela Ebu Lehebi görürlerdi. Ebu Lehep Resülüllahı (s.a.s.) kötüleyerek ve Peygambere yakışmacak bir şeyler isnat ederek gelenleri nefrete sevk ederdi. Binaenaleyh Ebu Lehebi gören niceleri., Resülüllahı görmeden dönerlerdi. Bu şekilde İslam dinin Arap yarım adasında yayılmasına mani olmaya çalışırdı.
  Allahu Teala,Tebbet süresinin evvelinden ahırine kadar Ebu Leheb ve karısı Ümmü Cemil'i zemmetmiştir.Ebu Leheb bu zemme tahammül edemeyip düşmanlığını açıkça ilana başladı. Bunun üzerine herkes,onun Resüllaha olan hasedini ve düşmanlığını anladı.Ebu Lehebin, Rsülüllah hakkında söylediği asılsız sözler, hiç kimseye tesir etmemeye başladı.Hatta ona karşı herkesin buğuz ve düşmanlığı arttı ve herkesin nefretini kazandı. 
   
  Ebu Leheb hastalığından dolayı Bedir harbine gidememiş, malı ile yardım ederek, Ebu Cehilin kardeşi As bin Hışamı yerine göndermişti. kendisi Adese denilen bir  çiçek hastalığına tutulmuş, Bedir de Kureyşin mağlup olduğunu haber alınca da yedi gün sonra kahrından helak olmuştur. Kureşliler, adeseden, taun (veba hastalığı) gibi sakındıkları için kendilerine sirayet eder korkusu ile ailesinden bile kimse yanına yaklaşmamıştır. Ölüsü üç gün beklemiş ve kokmuş. Nihayet ayıplanmaktan korktukları için Sudanlılardan birkaç kişiyi üçretle tutmuşlar onlar bir rivayete göre,bir çukur kazıp ağaçlarla içine kakmışlar, örtünceye  kadar da üzerine taş atmışlar. Diyer bir rivayete göre de  çukurda kazamamışlar,bir duvarın dibine dayayıp arkasından örtünceye kadar taş atmışlaardır.
  
  Netice ne malı,ne de evladı, hiç bir kazancı kendisine fayda vermemiş, dünyada maksadına nail olmadığı gibi ahırette çekeceği azaptan dolayı, cismani ve ruhani her vechile ebedi hüsrana düşerek ziyan ve helak olmuştur.
  Sebebin hususiyeti hükmün umumiyetine mani olamadığından herhangi bir zamanda Allahın dinine el ve dil uzatanlar Allah yok diyenler, dini ve Kuranı tahkir ederek, Resulullah ve onun varislerini tasdk etmetip tahkir edenler, Ebu Lehebin ateşinden mahrum kaldık diye mahzun ve mütessir olmasınlar. Onlar belayı,miknatısın demiri çektipi gibi kendisine çekerler. 
  İşte Ebu  Lehebin "Malımla canımla mukabele ederim" sözünden mahsun olan Resülüllah Sallahü aleyhi ve Sellemin kalbini teselli için, Mevlayı Zülcelal Hazretleri "Mütessir ve masun olma  Habibim,helak senin için olmayıp, seni helak edeceğim diyen Ebu Lehebin oldu. Ebu Lehebin dünya ve ahıreti helak oldu ,? buyurmuştur.

  Hacı Hafız İbrahim TUNÇEL


 

Yorumlar