GENÇLİK

  Aziz kardeşlerim bu yazımda gençlerle sohbet etmek istiyorum.

  Her milletin, her ailenin ve belki her ferdin, bir gençlik meselesi vardır ve olmalıdır. Herkes kendi durduğu yerden, o döneme dair bakış açısını, beklentilerini ve özlemlerini ifade eder. Bu güzel bir duygudur. Gençlik dönemi, ömür takviminin ilk baharı olarak görülür. Her şey diri ve canlıdır. Beden dinamiktir, idrak anlayışı hızlıdır, duygulara hayellere sınır çizmek zordur, davranışlar, inişli çıkışlıdır. Kendi olma yolunda zaman zaman isyanlar, ben bilirim havaları, iddialar.israrlar ve kahramanlıklar, bu dönemde daha çok ortaya çıkar. Öyleyse bu dönem doğru değerlendirilmeli, sıhhatlı organize edilmeli ve yönlendirilebilmelidir.

  Dinle ilişki, bir aksesuar ilişkisi değil, hayatın tamamını kuşatan bir nizan olarak kurulabilmelidir. Özellille namaz şuuru, bu dönemde gönle indirebilmeli ve düzenli ifa edilen bir ibadet olarak hayatın vazgeçilmezi olmalıdır. Beş vakit namaz, bir gençte bulunursa, o kişi dinle nitelikli bir ilgi kurmaya başlamış demektir.Namaz,bu anlamda iyi bir seviye ölçüsüdür.
  Gençliğin şu alemde onurlu duruşunun ve itibarını korumasının tedbirleride ihmal edilmemelidir. Bu ise hem kişilik ve hemde liyakat ve ehliyetin geliştirilmesine bağlıdır. Toplumda bir yer edinebilmek, kendine bir anlam yükleyebilmek,saygı ve ilgi görebilecek bir mesleğe, kariyere ya da uzmanlığa bağlıdır. Öğleyse geçliğimizi içinde yaşadığı çağın ihtiyaçları nedyi gerktiriyorsa, onlarla teçhiz etmenin gayretine soyunmayı gerektirecetir. Diploma, sertifika, yabancı dil, ehliyet, tekloneciyi iyi seviyede kullanabilme gibi bilgi ve becetiler, bunlardan bazılarıdır. Babasina, kavmu kabilesine dayanarak adeta bununla yürüyen bir gençlik değil, kendi imkanlarıyla ayakta durabilen, yürüyebilen ve hatta koşabilen bir gençlik seviyesi hedeflenmelidir. 
  İslam ümmetinin izzetini temsil edecek ve Rabbin muradı çerçevesinde aleme nizam verecek gençlik, başı dik, özgüveni güçlü ve başarılı ve liyakatlı bir gençlik olmak durumundadır. Kabiliyetler budanmış,istidatları körelmiş,öz güveni kaybolmuş, kanatları yolunmuş, sürünün içinde sıradanlaşmış, güya terbiyeli,başı önde pasif gençler değil, yaşadığı çağa yön verebilecek lider gençlere ihtiyaç vardır.böyle bir gennçliğin yetişmesi için sorumlulu mevkiinde bulunan hemen herkese düşen vazife,onların yetişebileceği güzel muhitler,iklimler ve imkanlar oluşturmak ve geliştirmek olmalıdır.Her şeyde olduğu  gibi bu imkanların oluşmasında da  sıhatlı liderlikledre ihtiyaç vardır.
  Allah'u Teala gençliğinin kıymetini bilip değerlediren kullarından eylesin.

  Hacı hafız İbrahim TUNÇEL

Yorumlar

Popüler Yayınlar