İNFAK
     MALI KORUMAKTIR

  Sevgili kardeşlerim!İnfak başlıklı yazımın 2.bölümünü sizlere arz ediyorum.Bu konuya bir hadisi şerifi sizlere sunayarak başlıyorum.
  Hadis "MA BAGIYE MİNHE GALET MA BAGIYE MİNHE İLLA KEDİFÜHE GALE:BEGIYE KÜLLÜHE GAYRE KETİFİHE" Aişe radıyallahu anhümadan rvayet edildiğine göre,Resüli Ekrem-in ailesi bir koyun kesmişlerdi Peygamber(s.a.v.)bir süre sonra:
  -"Kestiğimiz hayvandan geriye ne kaldı?"diye sordu:Hz. Aişe:
  -"Ondan bir kürek kemiğinden başka bir şey kalmadı,hepsini dağıttık"cevabını verdi.
  Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.):
  Desene bir kürek kemiği hariç,hepsi duruyor!"buyurdu.
  Sevgili Peygamberimiz-in infak ve iyilik yapmayı çok sevdiği,onun son derece cömert davrandığı bir çok hadisi şerifte yer almış bulunmaktadır. bu olayda Resülü Ekrem efendimiz,Allah rızası için kesilen bir koyundan, ne kadarının dağıtıldığını,dağıtılmayan ne kaldığını merak edip Hz. Aişeye soruyor. Aişe validemizin koyunun kürek kemiği dışında tamamını dağıttıklarını haber vermesi üzerine Peygamber Efendimiz,son derece veciz  özlü,güzel,anlamlı ve derinlikli bir tesbit ve açıklamada bulunuyor: DESENE,BİR KÜREK KEMİĞİ HARİC,HEPSİ DURUYOR.(Tirmizi,Sıfatı Kıyame 35,Rıyazüs salihın Hadis no:559
  Tirmizi şarihi Mubarekfüri (v.1353)diyor ki,Peyamber (s.a.v.),Hz. Aişe ye, "Sizin yanınızdakiler fanidir,tükenir;Allah katındakiler ise,bakidir, tükenmez"(en Nahl(16),963)Bk.Tuhfetül ahvez,VI,262) Ayetine işaret etmek üzere,"Senin tasad uk ettiklerin baki,yanında kalanlar fani/ğayr-i bakidir"buyurmuş olmaktadır.
  Peygamber Efendimiz,infak edilen yani iyilik olsun diye insanlara veilen ve dağıtılan hiçbir şeyin bitip tükenmediğini,kayıp olmadığını, tam aksine veren kişi adına kaydedildiğini bildirmekte,infak edilmeyen malın aslında elden çıkmış sayılması gerektiğini,"Desene bir kürek kemiği hariç,hepsi duruyor"Buyurmak suretiyle pek veciz ve nefis bir ifade ile ortaya koymaktadır.
  Netekim Allahu teala da ne infak ederseniz o sizin lehinizedir."(Bekara (2)275)"İnfak ettiğinizin karşılığını Allah verir"es Sebe(34),39"Hayır olarak verdiğiniz ne varsa karşılığı size tam olarak ödenir.Ve asla haksızlığa uğratılmazsınız.el Bekara(2),272"buyrulmaktadır.Yine"Kim  bir iyilik yaparsa ona bundan daha hayırlı karşılık vardır."el Kasas(28), 84.""Kim Allah-ın huzuruna iyilikle gelirse,ona getirdiğinin on katı vardır."el Enam(6)16O.Buyrulmakta ve bunların hepsi birden ifade etmek üzere de"Hayır olarak yaptığınız her infak muhakkak Allah bilir."el Bekara(2)273.Kesin gerçeği bildirmektedir.
  Hz.Peygamber,bir anlamda bu ayeti Kerimelerin en güzel yorumunu yapmış bulunmaktadır.Sonuç kesindir:İnfak,görüntünün aksine malı azaltmaz,korur, hatta artırır.
  Konuya dair şu rivayette dikkat çekicidir.Ümmü Seleme radıyallahu 
anha-nın evinde bir koyun kesilmişti.Derisi yüzülünce,aç olduğunu söyleyen bir fakir çıkageldi. Resülüllah(s.a.v.)bizzat kendisi kalktı, koyundan bir parça kesti,pişirdi,adama yedirdi.Fakir kalkıp gitti.Bir başka fakire haber verdi.O da geldi Resülüllah (s.a.v.)onada bir parca kesip yedirdi.Haberi alan fakirler geldiler.Hz. Peygamberde kesilen koyunun eti bitinceye kadar onlara yedirdi.Bunun üzerine Ümmü Seleme radıyallahu anha;
  -Ya Resüşüllah,keşke koyunumuzdan bir parça da bize ayırsaydınız,bizde yerdik,dedi.Peygamber (s.a.v.)şu cevabı verdi:
  -Allaha yemin ederim ki kestiğimiz koyunun tümü bizimdir. el Belgavi, şerhus sünne VI,"I35-I36.
  Her iki riayette görülmektedir-ki Allah için yapılan hiç bir iyilik  O zayi olmaz.İnfak edilen her şey ne ise o,aslında infak edenin yanında/ hesabında kalır."NE VERİRSEN ELİNLE O GİDER SENİNLE"Sözü de bu gerçeğin halk dilindeki ifadesidir.O halde malının yanında/hesabında/sevap defterinde kalmasını isteyen,onu uzak yakın ihtiyaç sahiplerine infak ve tasadduk etmelidir.Toplum ve ümmete yönelik iyilik sigortasının oluşumuna buradan başlanmalıdır.
  Hadisimizden öğrendiğimize göre infak,malı ilahi koruma/sigorta altına almak demektir.O halde artık tasadduk,infak ve isarda tereddüde düşmeye gerek kalmamıştır.
  Mevlam cümlemizi infak ve tasadduk eden kullarından eylesin.AMİN
  S O N
         İbrahim TUNÇEL


Yorumlar

Popüler Yayınlar