MEZHEP

  Sevgili paylaşım kardeşlerim.! Bazı kardeşlerim mezhepler nedir.? gibi sorular yöneltip ulu orta mezhepler hakında konuşuyorlar. Bu yazımda bundan söz edeceğim.


  Edille-i şeriyye dörttür. Kitap, sünnet, icmai ümmed, kıyas fukaha-dır.


  Mezhep, büyük din mücahitlerinin edille-i şeriyyeden çıkardıkları meseleler ve hükümler topluluğudur.

  Peygambeimiz (S.A.V.) hali ayatta iken, müslümanlar her türlü meselelerini Peygamberimizden öğrendiler.Peygamber S.A.V. vefatından sonra ise sahabe-i  kiramın önde gelenlerinden büyüklerinden öğreniyorlardı. Mezheb imamları, dini meseleleri sahabe-i   kiramdan ve Tabinden öğrenmişler ve bunları bir araya toplamışlardır. Ayeti Kerime, Hadisi Şerif ve icmada bulunmayan hususlara kıyas ve ictihat yoluyla hükümler çıkarmıişlar ve böylece mezhepler meydana gelmiştir. 


  Mezheb iki kısımdır. itikadi mezheb amelde mezherb; 

  İtikatta hak mezheb; Ehli sünnet ve cemaat mezhebidir.  Bu da Peygamberimizin ve ashabını itikad (inanç) ve amel üzere olanların mezhebidir.


  Ehli sünnet ve ceaat mezhebinin itikatta imamları ikidir. 

  İmamı Ebu Mansur Muhammed Maturidi hazretleri H. 280 (M.894) tarihinde Türkistanda, Semerkad şehrinin Matürid köyünde doğmuş ve H.333 (M.945) tarihinde Semerkand da vefat etmiştir. 

  İmamı Ebu Hasan eş'ari Hazretleri H.380 (M.673) tarihinde Basrada doğmuş, H.324 (M.936) tarihinde Bağdat da vefat etmiştir.


  Ehli Sünnet ve Cematın amel hak mezhebi dört dür. 

  1-Hanefi Mezhebi. İmamı Ebu Azam Ebu Hanife Numan Bin Sabit Hazretleridir. Adı Numan, babasının adı Sabittir. H.80 (M.699) tarihinde Küfede doğmuş, H.140 (M.767) tarihinde Bağdat ta vefat etmiştir. 

  2-Maliki Mezhebi İmamı İman, Malik Bin Enes Hazreteridir. H.93 (M.711)tarihinde Medinei Münevvirede doğmuş ve H.179) (M. 795) tariminde yine Medinede vefat etmiştir.

  3-Şafi Mezhebi İmamı, İmamı İmam Muhammed Bin İdris-i Şafi Hazretleridir.H.150 (M.767) tarihinde Gazzede doğmuş. (H.204 (M.820) tarihinde Mısırda vefat etmiştir.

  4- Hanbeli Mezhebi, İmamı İmam Ahmed bin Hambel Hazretleridir.H.164 (M.780) tarihinde Bağdat ta doğmuş. H.240 (M. 855) tarihinnde yine Bağdat ta vefat etmiştir.


  Allah bu büyük islam mücahitlerine rahmet eylesin


   Yazan Hacı Hafız İbrahim TUNÇEL

Yorumlar

Popüler Yayınlar