SEVMEK  FAKAT

                                                                    PUTLAŞTIRMAMAK


  Sevgili kardeşlerm. bu paylaşım yazım sevgi ve putlaştırmamak hakında olacak. Yazım uzun amma hazırlayıp yazma benden , okuma azim ve gayreti sizlerden. 


  Sevgi ve nefret iki kutuptur. Sevgi yapar, nefret yıkar.  Sevgi çeker,nefret iter. Varlık sevgiyle kaimdir. Sıfatlarının çoğu "sevgi" ifade eden Yüce Mevla bu alemi sevgi ve merhamet üzere bina etmiştir. Alemin devamıda onun sevgisi sayesindedir. "Eğer Allah insanları kazandıkları günahlar yüzünden hemen yakalayıp cezalandıracak olsaydı yeryüzünde hiç bir canlı bırakmazdı." (Fatır. 45)


  Fettah, Gaffar, Halim, Tevvab, Mucip, Rahman, Raif, Rezzak, Tevvap, Şekür, vehhab, Vedüd gibi sevgi ve rahmet sıfatlarının sahibi yüce mevla mahlukatı, öncelikle de insanı bu sevgiden nasiplendirmiş, bu sayede hayatı yaşanmaya değer kılmış, sevgiyi hayatın mihveri, cazibe merkezi yapmıştır. Sevgi taşımayan yürek ölü olduğu gibi esası sevgi olmayan toplumda ölüdür. 

  Sevgiye en ziyade layık olan, içimize sevgi tohumu eken yüce Mevladır. 0 sevdirmeseydi biz sevemezdik. Verdiği sevgiyi ondan esirgemek insana yakışmaz onu sevmek, onun için sevmek imanın kemalindendir. YUNUS'un dediği gibi " Yaradanı Yaradandan ötürü sevmek" bizim şiarımızdır.


  Sevgide öncelik, yaradan'a aittir. Yaradılanı  yaradan'dan daha çok sevmek şirktir. "İnsanlar arasında Allah'tan gayri tanrılar edinen ve onları Allah gibi sevenler vardır, Mü'minlerin Allah sevgisi ise daha kuvvetlidir. (Bakara 165)


  Yaradılanlar arasında sevgiye en layık olanlar ise, bize yaratanı tanıtan, onu sevmeyi öğreten peygamberler ve öncelikle de son peygamber Hz. Muhammed S.A.V. dir. Allah ve peygamber sevgisi HESABİ değil HASBİDİR. Şartlı sevgi ticari sevgidir. Eğerli,çünkülü sevgi değil, her şeye rağmen sevgi esastır. Eğer şöyle olursam, şöyle yaparsan severim, severim çünkü güzelsin, zenginsin sevgisi değil, her şeye rağmen severim sevgisi samimi sevgidir.


  Her şeyde ölçü ve denge asıl  olduğu gibi sevgide de ölçülü olmak gerekmektedir. Dengeli hayat ifrat ve tefrikten uzak durmakla mümkündür. Her  aşılık aşırı bir sıkıntı doğurur. İşlerin en hayırlısı EVSAT (en dengeli) olan, ümmetin en hayırlısı ümmeti vasat (dengeli ümmet)dir.

  Dengeli bir hayat yaşayan ve öğreten Hz. peygamber (s.a.s.) şöyle buyurdu. "Bir şeyi aşırı sevmen seni kör ve sağır yapar."(Ebu Davut Edep 126) Aşırı nefrette öğledir. İmamı gazeli'nin tesbiti çok önemlidir."İnsan oğlunun iki önemli zaafı vardır. Sevdiğinde kusur sevmediğinde meziyet görmez."

  Yaradılanlar arasından sevgiye en layık Hz. Muhammed S.A.V. dir dedik. Ona karşı olan sevginin de ölçüyü aşmaması gerekir. Kişileri Allah'tan fazla sevmek putperestliğe götürür.Hz. Pegamber S.A.V. daima mütevazı bir kul olarak yaşamış ve kendisinin putlaştırılmasına yol açacak davranış ve sözleri yasaklamıştır.


Hz. Peygamber (s.a.v.) in bu husustaki titizliğini şu olayda açıkça görmekteyiz. Bir gün kelime'i şehadet getiren birisi " şehadet ederim ki Muhammed Alah'ın resülü ve kuludur." demiş. Efendimiz ise "Ben Resül olmadan önce kul idim." Buyurarak derhal müdahale etmiş ve "Allahın kulu ve resülü" şeklinde cümleyi düzeltmiştir. (Musannef. 2/205)  Efendimizin bu hassasiyeti kendisinin putlaştırılmasına yol açacak söz ve davranışlara karşı ne kadar titiz davrandığını göstermektedir. Zira put olmaya değil putları yok etmeye gelmişti.


  İnsanlar güçlü, başarılı ve önemli kişileri putlaştırma temayülü taşırlar.


  Kendisi için ayağa kalkılmasını bile istemeyen bir peygamberin ümmeti olarak bizler her  hususta olduğu gibi sevmede de ölçülü olacağız. Hiç kimseyi haşa Allah  mertebesine çıkarmayacağız. Peygamberleri , siyasi liderleri, tarikat şeyhlerini, mezhep imamlarını, kanaat önderlerini putlaştımayacağız. Herkese layık olduğu makul konu içinde saygı ve sevgi göstereceğiz. Zira ölçüsüz sevginin,abartılmanın nelere mal olduğunu, insanımızı nasıl körleştirdiğini ve köleleştirdiğini açık şekilde yaşadık. Putlaştırma tarih boyunca süre gelmiş beşeri bir hastalık ve şirktir.


  Sevgili kardeşlerim.putlaştırılmakdan  kaçınarak Allah ve Relününde sizi sevmesini istiyorsanız size bir şey emanet edildiğinde ona riayet  edin,konuştuğunuz zaman doğru söyleyin ve komşularızla iyi geçinin.

  Allah cümlemizi sevgi yolunda giden kullarından eylesin.


   Hacı hafız İbrahim TUNÇEL

Yorumlar

Popüler Yayınlar